W dniach 03.02.2021-18.02.2021 w ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach odbyły się zajęcia „ europejska kultura żywienia” w ramach realizowanego projektu KS Pyrzyce+. W związku z panującą sytuacją epidemiczną na zajęciach przestrzegane były wszelkie normy samitarne( ddm).
Uczniowe w grupach 5 osobowych bardzo chętnie skorzystali z możliwości europejskiego gotowania . W ramach zajęć mieli możliwość poznania różnych potraw europejskich, ciekawych składników, a niejednokrotnie wykonania po raz pierwszy jakiejś potrawy.
Poznaliśmy następujące kuchnie:
Wykonane ciekawe i smaczne potrawy to: chłopski garnek z wędzonką, serniki, gulasz węgierski, pieczone gruszki z bezą, ciasteczka migdałowe, paella, straciatella, tagiatelle, rissois- portugalskie pierożki, tureckie chlebki pita nadziewane farszem kebebowym, turecki napój – szerbet, quiche, bigos polski czy tradycyjna zupa grzybowa.
Dołączone zdjęcia same mówią czy zajęcia były udane.
BARDZO DZIĘKUJEMY UCZESTNIKOM ZAJĘĆ.
GRUPY BYŁY PRZEFAJNE!!!!!!!!
OD 10 MARCA ZACZYNAMY JESZCZE RAZ!
OPIEKUN: JUSTYNA MIGDALSKA, ILONA PUZEREWSKA