WARSZTATY KULINARNE

EUROPEJSKA KULTURA ŻYWIENIA”

Dnia 14 listopada 2018r. w Zespole Szkół Nr 2 CKU w Pyrzycach rozpoczęły się zajęcia z „EUROPEJSKIEJ KULTURY ŻYWIENIA”. W ramach projektu Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe na rzecz rozwoju gospodarczego na obszarze Kontraktu Samorządowego „Pyrzyce+” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach działania RPZP.08.09.00 wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

Program warsztatów kulinarnych „Europejska Kultura Żywienia” przeznaczony jest do realizacji z uczniami ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach. Stanowi on odpowiedź na wyjazdy zagraniczne, które realizowane są w szkole w ramach programów unijnych pomagających uczniom dokształcać się zawodowo na rynku europejskim w różnych zawodach. Młodzież wyjeżdżająca na praktyki zawodowe poznaje i rozwija umiejętności językowo-zawodowe, ale również poznaje kulturę kraju, sposób życia, odżywiania się. Poznaje charakterystyczne składniki pożywienia, potrawy, napoje.

Program promuje również kuchnie niektórych krajów europejskich w celu właściwego poznania zwyczajów żywieniowych. W ramach warsztatów kulinarnych przewidziane są zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie planują i przygotowują posiłki zgodnie z zasadami higieny i bhp oraz savoir-vivre.

Zajęcia mają na celu przybliżenie uczniom szkoły europejskich smaków, poznanie surowców mało znanych a przede wszystkim sporządzanie i smakowanie tych potraw. Zajęcia podzielone są na bloki tematyczne wg harmonogramu zajęć. Przedstawiamy kroki, które poczyniliśmy już podczas zajęć.

Tydzień grecki

W pierwszym tygodniu sporządzaliśmy potrawy greckie: zupa brokułowa, tortilla z sosem czosnkowym oraz grecki kokosowa pianka.

Tydzień hiszpański

Podczas tych zajęć uczniowie przygotowywali paelle z kurczakiem, chorizo i owocami morza, pizze hiszpańską z szynką serrano, chorizo i chili oraz deser chałwowy. Gościnnie na zajęciach był uczeń klasy 3 kucharz- Eryk Wójcik,  który zaprezentował swoje umiejętności w sporządzaniu sushi. Eryk interesuje się kuchnią chińska i chciał się tym podzielić z innymi. Bardzo dziękujemy Eryk!!!!

Zdjęcie 1Zdjęcie 2Zdjęcie 3Zdjęcie 4Zdjęcie 5Zdjęcie 6Zdjęcie 7Zdjęcie 8Zdjęcie 9Zdjęcie 10Zdjęcie 11Zdjęcie 12Zdjęcie 13Zdjęcie 14Zdjęcie 15Zdjęcie 16Zdjęcie 17Zdjęcie 18Zdjęcie 19Zdjęcie 20Zdjęcie 21Zdjęcie 22Zdjęcie 23Zdjęcie 24Zdjęcie 25Zdjęcie 26Zdjęcie 27Zdjęcie 28Zdjęcie 29Zdjęcie 30

© 2024 ZS Nr 2 CKU
Realizacja: Wojciech Grabowski
Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies - przeczytaj więcej zaakceptuj