WARSZTATY KULINARNE

EUROPEJSKA KULTURA ŻYWIENIA”

 

TYDZIEŃ TURECKI

W kolejnym tygodniu odbyły się zajęcia w ramach projektu z kuchni tureckiej. Na zajęciach uczniowie przygotowywali bazlama, czyli turecki chlebek pita nadziewany farszem kebabowym, portakalli kek, czyli babka z pomarańczy,szerbet – tradycyjny napój turecki,smoothie 100% owocowe. Pomimo tego , że Turcja jako kraj tylko w 3% należy do Europy to postanowiliśmy spróbować smaki z tamtego rejonu świata. To co najbardziej charakterystyczne jest dla kuchni tego kraju ,to przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Wymaga świeżych składników, a także celebrowania każdego posiłku. Kuchnia turecka bogata jest we wszelkiego rodzaju warzywa, sery, pieczywo. Polecamy potrawy kuchni tureckiej. Przygotowując je w domu poczujecie boski smak a przede wszystkim niesamowity zapach w całym domu.

TYDZIEŃ POLSKI

Nasi przodkowie słynęli od zawsze z zamiłowania do dobrego jedzenia. Liczne bale, uczty i przyjęcia szlacheckie cieszyły się ogromną popularnością. Ucztujących nie zniechęcały nawet ciężkie choroby czy zgony wynikające z przejedzenia. Kuchnia staropolska charakteryzuje się ciężkostrawnymi potrawami takimi jak wszelkie pieczenie, pieczone prosięta, dziczyzna czy pasztety.
Wielopokoleniową tradycją jest także pieczenie staropolskich ciast, chociażby na Święta Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc.

My podczas zajęć sporządzaliśmy samodzielnie potrawy kuchni staropolskiej może nie tak wykwintne i tłuste, jak to opowiada historia, ale równie smaczne. Sporządzaliśmy: ciasto z jeżynami, kaczka po poznańsku,zupa grzybowa.

TYDZIEŃ PORTUGALSKI

Podczas tygodnia portugalskiego na warsztatach kulinarnych przygotowywaliśmy potrawy z kuchni portugalskiej. Charakteryzuje się ona prostymi i pożywnymi daniami, najczęściej gotowanymi. Portugalia jest niebywale zaskakującym krajem, co znajduje odzwierciedlenie również w bogatej gastronomii. Jest niezwykle zróżnicowana pod względem geograficznym. Zupełnie innych przysmaków skosztujemy na północy kraju w regionie Trás-os-Montes, co innego zaserwują nam w Algarve na samym południu. My przygotowaliśmy: portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich, portugalskie latte,desery z tapioką i kawą.Rozsmakowaliśmy się w świeżych warzywach i przepysznym smaku late. Szczerze polecamy sporządzenie tych potraw w swojej kuchni i w ten sposób przenieść się do słonecznego , pachnącego kraju.

Zdjęcie 1Zdjęcie 2Zdjęcie 3Zdjęcie 4Zdjęcie 5Zdjęcie 6Zdjęcie 7Zdjęcie 8Zdjęcie 9Zdjęcie 10Zdjęcie 11Zdjęcie 12Zdjęcie 13Zdjęcie 14Zdjęcie 15Zdjęcie 16Zdjęcie 17Zdjęcie 18Zdjęcie 19Zdjęcie 20Zdjęcie 21Zdjęcie 22Zdjęcie 23Zdjęcie 24Zdjęcie 25Zdjęcie 26Zdjęcie 27Zdjęcie 28

© 2024 ZS Nr 2 CKU
Realizacja: Wojciech Grabowski
Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies - przeczytaj więcej zaakceptuj