Dnia 4 stycznia 2018r. w Zespole szkół nr 2 CKU w Pyrzycach   rozpoczęły się zajęcia EUROPEJSKA KULTURA ŻYWIENIA w ramach projektu „WSPARCIE SZKÓŁ I PLACÓWEK PROWADZĄCYCH KSZTAŁCENIE ZAWODOWE NA RZECZ ROZWOJU GOSPODARCZEGO NA OBSZARZE KONTRAKTU SAMORZĄDOWEGO „PYRZYCE+”” współfinansowanego Ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach działania rpzp.08.09.00 wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

Program warsztatów kulinarnych „Europejska Kultura Żywienia” przeznaczony jest do realizacji z uczniami  ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach. Stanowi on odpowiedź na wyjazdy zagraniczne, które realizowane są w szkole w ramach programów mobilności na zasadach ERASMUS+. Wyjazdy dały uczniom możliwość dokształcenia się zawodowo na rynku europejskim w wybranym przez siebie zawodzie. Młodzież wyjeżdżająca na praktyki poznaje i rozwija umiejętności językowo-zawodowe, ale również poznaje kulturę kraju, sposób życia, odżywiania się. Poznaje charakterystyczne składniki pożywienia, potrawy, napoje.

Program promuje również kuchnie niektórych krajów europejskich w celu właściwego poznania zwyczajów żywieniowych. W ramach warsztatów kulinarnych przewidziane są zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie planują i przygotowują posiłki zgodnie z zasadami higieny i bhp oraz savoir-vivre.

Zajęcia mają na celu przybliżenie uczniom szkoły europejskich smaków, poznanie surowców mało znanych a przede wszystkim sporządzanie i smakowanie tych potraw. Zajęcia podzielone są na bloki tematyczne wg harmonogranu zajęć. Przedstawiamy kroki, które poczyniliśmy w pierwszym tygodniu projektu.

PIERWSZY TYDZIEŃ - TYDZIEŃ GRECKI

W PIERWSZYM TYGODNIU SPORZADZALIŚMY POTRAWY GRECKIE: zupa brokułowa, tortilla z sosem czosnkowym oraz grecki deser z ciasta knafeh, owoców kumkwatu i masy o smaku białej czekolady.

PODAJEMY PRZEPISY DO WYKONANIA W DOMU. SPÓBUJCIE!!!!!

ŁATWE W WYKONANIU I BARDZO SMACZNE!!!!!

 

PRZYGOTOWANIE ZUPY BROKUŁOWEJ

Podgrzej rondelek na średnim ogniu i roztop 1/2 łyżkę masła. Następnie dodaj czosnek i gotuj przez 1–2 minuty, dopóki nie zacznie on wydzielać zapachu. Dodaj brokuł i dokładnie zmieszaj z masłem. Dopraw ¼ łyżeczki soli, zmniejsz ogień na niski, przykryj i duś, dopóki brokuł nie stanie się jasnozielony – ok. 5–7 minut. Wlej bulion warzywny i przykryj.

W międzyczasie na patelni roztop 1/2 łyżkę masła. Dodaj mąkę, wymieszaj i podgrzewaj kilka minut, dopóki nie nabierze złotego koloru. Wlej jogurt grecki oraz ciepłą wodę. Mieszaj, dopóki nie uzyskasz gęstej, jedwabistej zupy o konsystencji sosu. Dodaj ser cheddar i mieszaj do dokładnego połączenia składników. Zdejmij patelnię z ognia.

Zmiksuj zupę za pomocą blendera, tworząc w miarę jednolitą masę – pozostaw pojedyncze cząstki brokułu. Dodaj kremowy sos serowy oraz dopraw solą i pieprzem. Serwuj od razu.

 

PRZYGOTOWANIE TORTILLI

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Ogórek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pół talarki.

Sos czosnkowy:
W misce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie mieszamy. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy garść sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polewamy całość sosem czosnkowym i ketchupem. Zwijamy.

 

PRZYGOTOWANIE GRECKIEGO DESERU Z CIASTA KNAFEH, OWOCÓW KUMKWATU I MASY O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY

Ciasto podzielić na 4 części, ułożyć na pergaminie do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 5 minut (do zrumienienia) - wyjąć z pieca i przestudzić. Serek mascarpone lekko  miksować przez chwilkę na najmniejszych obrotach razem z 2 łyżkami soku z pomarańczy. Następnie powoli dodawać roztopioną i lekko przestudzoną białą czekoladę. Kolejno w masę wmieszać pokrojone w plasterki owoce kumkwatu. Całość schłodzić w lodówce. Z reszty pomarańczy wydłubać środek i smażyć na patelni z odrobiną miodu - do uzyskania konsystencji marmolady. Na ciasto ułożyć przygotowany wcześniej krem oraz posypać odrobiną ciasta. Podawać zawsze chłodny z marmoladą pomarańczową.

 

ZA TYDZIEŃ RELACJA Z PRZYGOTOWAŃ POTRAW
Z KUCHNI HISZPAŃSKIEJ.

OLE!!!!! 

© 2024 ZS Nr 2 CKU
Realizacja: Wojciech Grabowski
Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies - przeczytaj więcej zaakceptuj