W maju w ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach nasi uczniowie wzięli po raz czwarty udział w kursie kelnerskim, gdzie uczestnicy poznawali tajniki fachowej i profesjonalnej obsługi gościa świadczonej w renomowanych obiektach gastronomicznym.
Kurs odbył się w ramach Projektu "Kontrakt Samorządowy Pyrzyce+" i został przeprowadzony przez Pana Waldemara Muchę przedstawiciela firmy ALL-IN.
W czasie szkolenia uczestnicy poznali: wizerunek i zakres obowiązków pracy kelnera; zasady przygotowania sali konsumenckiej (odpowiedni dobór bielizny i zastawy stołowej); metody nakrywania stołów, techniki przenoszenia tac i zastawy stołowej; metody obsługi gościa oraz zasady podawania wina, kawy i herbaty.
W czasie zajęć można było zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale także praktyczną. Uczestnicy uczyli się m.in.: profesjonalnych sposobów rozkładania nowych i zbierania zużytych obrusów, składania w różne formy serwety bankietowej, przenoszenia do trzech talerzy jednocześnie na jednej ręce, sporządzania różnych rodzajów kawy, serwowania napojów alkoholowych, bezalkoholowych oraz gorących. Dzięki zaangażowaniu uczniów i ich chęci podnoszenia własnych kwalifikacji zajęcia odbyły się w fantastycznej atmosferze.
Po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu końcowego uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w kursie kelnerskim. Gratulujemy uczestnikom uzyskania dodatkowych kwalifikacji, które na pewno przydadzą się w przyszłej pracy zawodowej! Życzymy sukcesów!
W związku z panującą sytuacją epidemiczną na zajęciach przestrzegane były wszelkie normy sanitarne (DDM).
Aneta Masternak