W dniach od 18.05.2020 r. do 21.05.2020 r. w Zespole Szkół Nr 2 CKU w Pyrzycach odbyła się trzecia edycja Kursu Kelnerskiego w ramach projektu Kontrakt Samorządowy „Pyrzyce+” współfinansowanego ze środków Funduszu Europejskiego. Profesjonalne szkolenie dla 15 uczniów przeprowadził pana Waldemar Mucha przedstawiciel firmy ALL-IN. Wśród uczestników byli przedstawiciele kierunków: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Kucharz, Technikum Ekonomicznego oraz Technikum Informatycznego.
W czasie kursu uczestnicy zdobyli teoretyczne oraz praktyczne przygotowanie do pracy w gastronomii na stanowisku kelnera poprzez poznanie zasad oraz zdobycie umiejętności prawidłowej obsługi kelnerskiej klientów zakładów gastronomicznych.
W trakcie zajęć uczniowie min. poznali zasady przygotowywania sali gastronomicznej oraz zasady obsługi konsumenta, w dekoracyjny sposób składali serwetki płócienne, poznali tajniki nakrywania stołów oraz poznali techniki serwowania napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Szkolenie przebiegało w miłej atmosferze z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa. Kolejna edycja odbędzie się za rok.