W dniach 10.03.2021-24.03.2021 w ZS Nr 2 CKU odbyły się zajęcia „ europejska kultura żywienia” w ramch realizowanego projektu Pyrzyce+. W związku z panującą sytuacją epidemiczną na zajęciach przestrzegane były wszelkie normy sanitarne (ddm).
Uczniowe w grupach 5 osobowych bardzo chętnie skorzystali z mozliwości europejskiego gotowania . W ramach zajęć mieli możliwość poznania różnych potrw europejskich, ciekawych składników, a niejednokrotnie wykonania po raz pierwszy jakiejś potrawy.
Wykonane ciekawe i smaczne potrawy to: chłopski garnek z wędzonką, serniki, gulasz węgierski, pieczone gruszki z bezą, ciasteczka migdałowe, paella, straciatella, tagiatelle, rissois- potrugalskie pierożki, tureckie chlebki pita nadziewane farszem kebebowym, turecki napój – szerbet, quiche, bigos polski czy tradycyjna zupa grzybowa.
Dołączone zdjecia same mówia czy zajęcia były udane.
Bardzo dziękujemy uczestnikom zajęć.
Grupy były przefajne!!!!!!!!
OPIEKUN: JUSTYNA MIGDALSKA, ILONA PUZEREWSKA