W piękny słoneczny poranek klasa II Technikum żywienia i usług gastronomicznych z nauczycielką zawodu panią Iloną Puzerewską odbyła wycieczkę zawodoznawczą do Sadów Pyrzyckich Państwa Bekasiak.
W pierwszej godzinie odbyliśmy spacer po sadzie, który posiada wiele pięknych miejsc o walorach rekreacyjnych. Wrażenie zrobiły hektary posadzonych drzewek oraz duży obszar winnic. Właściciel zapoznał nas z zabiegami agrotechnicznymi oraz pielęgnacyjnymi w sadach. Zaznajomiliśmy się także z rożnymi odmianami jabłek, grusz i winogron. Nie zabrakło także praktyki- oprócz wykładu uczniowie świetnie poradzili sobie ze zbiórką jabłek-uzbieraliśmy aż 17 -600 kilowych skrzyniopalet! Na łonie pięknego jesiennego sadu zorganizowaliśmy mini piknik, którego menu obfitowało w świeże owoce i ciepłe napoje. Część zdrowych i soczystych owoców przyjechało z nami do szkoły. Będą wykorzystane podczas Dnia Naleśnika, który wkrótce zorganizujemy podczas długiej przerwy miedzy lekcjami.
Wycieczka po ogrodzie była dla nas niesamowitym doznaniem. Ciekawość była na każdym kroku zaspakajana przez właściciela. Pozyskaliśmy mnóstwo wiedzy o bardzo ciekawych, a często nieznanych nam operacjach sadowników oraz warunkach przechowywania surowców owocowych.
Ilona Puzerewska