W dniach od 20 do 21 kwietnia br. Uczniowie z naszej szkoły wraz z nauczycielami –panią Aleksandrą Huczek i panią Iloną Puzerewską , uczestniczyli w wycieczce do Warszawy na warsztaty kulinarne w ramach projektu KS Pyrzyce+. Warsztaty poprowadził sam Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii Kulinarnej. Uczniowie przygotowali z filetów rybnych roladki z sosem grzybowym, ryż pilaf z warzywami, jajko w koszulce, tatar z łososia, pieczywo oraz deser tiramisu. Na koniec warsztatów uczniowie otrzymali książki z wpisem Szefa i dyplomy.
Mieliśmy także przyjemność uczyć się od Jarosława Uścińskiego, który od ponad 10 lat jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Moonsfera. Autorskie dania kucharza zaskakują elegancją, oryginalnością i niezapomnianym smakiem.
Warszawa przygotowała dla uczniów fantastyczną pogodę i mnóstwo zwiedzania: Grób Nieznanego Żołnierza, Stare Miasto, Kolumnę Zygmunta, Centrum Nauki Kopernik.
To był już piąty wyjazd zawodoznawczy w tym roku szkolnym, w ramach projektu KS Pyrzyce+, z którego skorzystało łącznie 101 uczniów z naszej szkoły.
Koszt warsztatów, przejazdu, noclegu, wyżywienia oraz biletów wstępu do Centrum Nauki Kopernik został pokryty ze środków z projektu KS Pyrzyce+.
Zapraszamy do śledzenia naszej strony internetowej.
A. Huczek
I. Puzerewska