Kolejna grupa 15 uczniów Zespołu Szkół Nr 2 Centrum Kształcenia Ustawicznego w Pyrzycach, wróciła z zagranicznych praktyk. Tym razem była to grupa dziewcząt i chłopców z klasy 3 technikum hotelarskiego i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy w dniach od 05 maja do 02 czerwca 2018r. przebywali na praktyce zawodowej. Przez 4 tygodnie mieszkali i pracowali w mieście Walencja – trzecim co do wielkości mieście Hiszpanii.
Wyjazd na praktyki był możliwy dzięki realizacji przez szkołę projektu pt.: „Dziś zagraniczna praktyka – jutro zawodowy sukces”, na zasadach programu Erasmus+, współfinansowanego przez Unię Europejską, w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Uczniowie odbywali praktyki zawodowe m.in. w hotelach i restauracjach, gdzie pod okiem pracowników doskonalili swoje umiejętności zawodowe. Uczestnicy projektu poznali m.in. pracę recepcji, stosowane techniki sprzątania pokoju zajętegoi zwolnionego przez gości oraz świadczyli usługi gastronomiczne w obiektach restauracyjnych (przygotowywanie i podawanie posiłków, przygotowanie sali konsumenckiej do przyjęcia gości, dobór zastawy stołowej i sprzętu do ekspedycji posiłków). O nabytych umiejętnościach mogliśmy się przekonać podczas egzaminu z zaliczenia praktyki – gdzie uczniowie przygotowali niesamowity poczęstunek składający się z typowych hiszpańskich dań.
Po zakończeniu stażu każdy uczeń otrzyma Certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w projekcie oraz Certyfikat Europass–Mobilność - potwierdzający nabycie nowych kompetencji zawodowych, uznawany we wszystkich krajach Unii Europejskiej.
Pobyt w Hiszpanii był urozmaicony różnymi atrakcjami. W czasie wolnym od pracy uczniowie zwiedzali miasto, spędzali czas na plaży. Czas spędzony na praktykach, pozwolił na poznanie innej kultury, a zdobyte doświadczenie zawodowe, na pewno zaowocuje lepszym startem w dorosłe życie.
Oto kilka uwag, którymi podzielili się z nami uczniowie podczas pobytu w Hiszpanii:
Klaudia: „Alex- kucharz, który mnie uczy w hotelu. Przygotowujemy śniadania wstaje najwcześniej ale tez najwcześniej jestem w domu coś za coś na kuchni jesteśmy sami ale za to jest swoboda bo uczy mnie wszystkiego i daje spróbować robić bez stresu wszystko co w dany dzień jest podawane, ogółem jestem zadowolona dobrze się z nim dogaduje on tez chwali”
Natalia: „Pracuję w hotelowej restauracji, o bardzo wysokim standardzie. Carlos to imię szefa kuchni dba o to aby inni kucharze postrzegali nas nie jako pomywaczy, ale tak samo uzdolnionych z pasja do gotowania kucharzy. Każde danie przygotowane w tej kuchni musi być perfekcyjne oraz świeże”
Kinga: „Pracuję w świetnym 4* hotelu, już pierwszego dnia bardzo wiele się nauczyłam.Na pewno mi się to kiedyś przyda w codziennym życiu. Atmosfera jest świetna, doskonale się dogaduję z innymi czego bardzo się obawiałam. A co najlepsze mam przepiękne widoki z okien”
Rachela: „Szef nad szefami☺ - Lorenzo to szef kuchni hotelu Sweet Hotel Renasa. Jest bardzo przyjazny pokazuje mi wszystko co mam zrobić nieraz umie nieźle pokrzyczeć ale potem się śmieje. Kiedy jest w kuchni atmosfera panuje bardzo miła i przyjazna”
Niebawem ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach rozpocznie pracę nad kolejnym wnioskiem konkursowym, być może tym razem z kierunkiem - Włochy!
Koordynator projektu - Ewa Cywińska