Dnia 17 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Nr 6 w Szczecinie odbył się VIII Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej pod patronatem Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty oraz Wicemarszałka Województwa Zachodniopomorskiego Jarosława Rzepy i Prezesa Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa pt. Kulinarna przygoda z pstrągiem.
Do konkursu przygotowywały się dwie uczennice: Daria Łuc z IV klasy TŻiUG pod opieką pani Ilony Puzerewskiej oraz Aleksandra Poznańska z II klasy TŻiUG pod opieką pani Agnieszki Maciejskiej we współpracy z panią Anetą Masternak.
W trakcie konkursu uczennice rozwiązywały test pisemny zajmując: 1 miejsce (Daria Łuc) i 2 miejsce (Aleksandra Poznańska). Drugi etap polegał na przygotowaniu i podaniu 5 porcji zakąski zimnej z wykorzystaniem pstrąga oraz 5 porcji deseru na bazie owoców leśnych, które oceniane były przez 5-cio osobowe jury (w tym 3 kucharzy reprezentujących znane szczecińskie hotele oraz 2-ch nauczycieli zawodu w tym pani Agnieszka Maciejska). Surowce potrzebne do przygotowania potraw konkursowych zakupione zostały ze środków finansowych ofiarowanych przez Radę Rodziców oraz Spółdzielnię Uczniowską „DUO”.
Konkurs kulinarny pozwolił uczennicom poszerzyć ich wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowywania potraw z ryb, dał możliwość sprawdzenia swoich umiejętności oraz nabycia nowego doświadczenia zawodowego.
Agnieszka Maciejska