Konkurs „Projekt na okładkę lektury”
17.01.2025
Dostęp do dziennika
09.01.2025
Życzenia na Boże Narodzenie
20.12.2024
Tosty pełne smaku, serce pełne dobra
12.12.2024
Wyniki rekrutacji dla klas trzecich w dwóch turach do projektu akredytowanego w ramach programu Erasmus+ Malaga 2025/2026
09.12.2024
Szkolny konkurs na najciekawszą kartkę bożonarodzeniową w języku niemieckim
06.12.2024
Kto z nas wyobraża sobie poranek bez aromatu świeżo parzonej kawy…? Miłośnicy tego trunku mogą rozkoszować się wieloma gatunkami i smakami. Istnieje również kilka metod parzenia kawy, a obecnie bardzo popularne stało się jej dekorowanie rozmaitymi wzorami.
W związku z tym, że przyrządzenie i podanie kawy staje się niemalże sztuką, w naszej szkole zorganizowano drugi kurs baristyczny w ramach Projektu "Kontrakt Samorządowy Pyrzyce+". Przez ostatni tydzień, młodzież uczyła się przygotowywać napoje, których bazą jest kawa espresso. Odbyły się także warsztaty dekorowania kawy typu art – latte. Pod okiem Pana Dominika Skałbania młodzież uczyła się tworzyć różne wzory na cappuccino, np. serca i rozetki. Na puszystej piance powstawały różne wzory i wzorki. Ponadto uczestnicy zdobyli ogólną wiedzę na temat odmian, hodowli, prażenia i sposobów parzenia kawy. Na zakończenie kursu wszyscy uczestniczący w nim uczniowie otrzymali certyfikat ukończenia kursu baristycznego.
Warto dodać, że kawa ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Otóż, polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ, a także dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację.
W związku z panującą sytuacją epidemiczną na zajęciach przestrzegane były wszelkie normy sanitarne (DDM).