Konkurs „Projekt na okładkę lektury”
17.01.2025
Dostęp do dziennika
09.01.2025
Życzenia na Boże Narodzenie
20.12.2024
Tosty pełne smaku, serce pełne dobra
12.12.2024
Wyniki rekrutacji dla klas trzecich w dwóch turach do projektu akredytowanego w ramach programu Erasmus+ Malaga 2025/2026
09.12.2024
Szkolny konkurs na najciekawszą kartkę bożonarodzeniową w języku niemieckim
06.12.2024
Nasi przodkowie słynęli od zawsze z zamiłowania do dobrego jedzenia. Liczne bale, uczty i przyjęcia szlacheckie cieszyły się ogromną popularnością. Ucztujących nie zniechęcały nawet ciężkie choroby czy zgony wynikające z przejedzenia. Kuchnia staropolska charakteryzuje się ciężkostrawnymi potrawami takimi jak wszelkie pieczenie, pieczone prosięta, dziczyzna czy pasztety. Wielopokoleniową tradycją jest także pieczenie staropolskich ciast, chociażby na Święta Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc.
My podczas zajęć sporządzaliśmy samodzielnie potrawy kuchni staropolskiej może nie tak wykwintne i tłuste, jak to opowiada historia, ale równie smaczne. Sporządzaliśmy: chłopski garnek z wędzonką, pyszna sałatka makaronowa, sernik.