KUCHNIA STAROPOLSKA


  • 07-03-2019

    Data opublikowania

  • Osoba udostępniająca

  • E-mail udostępniającego

  • Twórca tekstu

  • Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe na rzecz rozwoju gospodarczego na obszarze Kontraktu Samorządowego „Pyrzyce+”, nr umowy RPZP.08.09.00-32-K004/16-00.

    współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach Działania RPZP.08.09.00 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych Formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

    KUCHNIA STAROPOLSKA

    Nasi przodkowie słynęli od zawsze z zamiłowania do dobrego jedzenia. Liczne bale, uczty i przyjęcia szlacheckie cieszyły się ogromną popularnością. Ucztujących nie zniechęcały nawet ciężkie choroby czy zgony wynikające z przejedzenia. Kuchnia staropolska charakteryzuje się ciężkostrawnymi potrawami takimi jak wszelkie pieczenie, pieczone prosięta, dziczyzna czy pasztety. Wielopokoleniową tradycją jest także pieczenie staropolskich ciast, chociażby na Święta Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc.

    My podczas zajęć sporządzaliśmy samodzielnie potrawy kuchni staropolskiej może nie tak wykwintne i tłuste, jak to opowiada historia, ale równie smaczne. Sporządzaliśmy: chłopski garnek z wędzonką, pyszna sałatka makaronowa, sernik.

    
    W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Pliki cookies służą zbieraniu danych statystycznych o odwiedzanych podstronach.
    PRZECZYTAJ O COOKIES Zgadzam się