Warsztaty kulinarne "Europejska Kultura Żywienia"

  • 07-12-2018

    Data opublikowania

  • Wojtek Grabowski

    Osoba udostępniająca

  • E-mail udostępniającego

  • Twórca tekstu

  • Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe na rzecz rozwoju gospodarczego
    na obszarze Kontraktu Samorządowego „Pyrzyce+” , nr umowy RPZP.08.09.00-32-K004/16-00.

    współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach Działania RPZP.08.09.00 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych Formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

    ,

    WARSZTATY KULINARNE

    EUROPEJSKA KULTURA ŻYWIENIA”

    Dnia 14 listopada 2018r. w Zespole Szkół Nr 2 CKU w Pyrzycach rozpoczęły się zajęcia z „EUROPEJSKIEJ KULTURY ŻYWIENIA”. W ramach projektu Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe na rzecz rozwoju gospodarczego na obszarze Kontraktu Samorządowego „Pyrzyce+” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach działania RPZP.08.09.00 wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

    Program warsztatów kulinarnych „Europejska Kultura Żywienia” przeznaczony jest do realizacji z uczniami ZS Nr 2 CKU w Pyrzycach. Stanowi on odpowiedź na wyjazdy zagraniczne, które realizowane są w szkole w ramach programów unijnych pomagających uczniom dokształcać się zawodowo na rynku europejskim w różnych zawodach. Młodzież wyjeżdżająca na praktyki zawodowe poznaje i rozwija umiejętności językowo-zawodowe, ale również poznaje kulturę kraju, sposób życia, odżywiania się. Poznaje charakterystyczne składniki pożywienia, potrawy, napoje.

    Program promuje również kuchnie niektórych krajów europejskich w celu właściwego poznania zwyczajów żywieniowych. W ramach warsztatów kulinarnych przewidziane są zajęcia praktyczne, podczas których uczniowie planują i przygotowują posiłki zgodnie z zasadami higieny i bhp oraz savoir-vivre.

    Zajęcia mają na celu przybliżenie uczniom szkoły europejskich smaków, poznanie surowców mało znanych a przede wszystkim sporządzanie i smakowanie tych potraw. Zajęcia podzielone są na bloki tematyczne wg harmonogramu zajęć. Przedstawiamy kroki, które poczyniliśmy już podczas zajęć.  

    Tydzień grecki

    W pierwszym tygodniu sporządzaliśmy potrawy greckie: zupa brokułowa, tortilla z sosem czosnkowym oraz grecki kokosowa pianka.

    Tydzień hiszpański

    Podczas tych zajęć uczniowie przygotowywali paelle z kurczakiem, chorizo i owocami morza, pizze hiszpańską z szynką serrano, chorizo i chili oraz deser chałwowy. Gościnnie na zajęciach był uczeń klasy 3 kucharz- Eryk Wójcik,  który zaprezentował swoje umiejętności w sporządzaniu sushi. Eryk interesuje się kuchnią chińska i chciał się tym podzielić z innymi. Bardzo dziękujemy Eryk!!!!

    
    W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Pliki cookies służą zbieraniu danych statystycznych o odwiedzanych podstronach.
    PRZECZYTAJ O COOKIES Zgadzam się