Konspekt lekcji 01.02.2021
TEMAT: Planowanie sporządzenia zestawu potraw cannelloni, jaja po benedyktyńsku, sos holenderski
nauczyciel: Ilona Puzerewska
kl. I TŻiUG
przedmiot: Pracownia technologiczna ze sporządzania potraw
CEL GŁÓWNY: Zapoznanie uczniów z możliwością zastosowania jaj w produkcji potraw.
CELE SZCZEGÓŁOWE (efekty kształcenia z podstawy programowej):
-HGT.02.2. rozróżnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowania potraw
7 .rozróżnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowania potraw
rozróżnia metody obróbki wstępnej i właściwej produktów i półproduktów podczas przygotowania potraw
dobiera proces technologiczny przygotowania potraw zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii
dobiera maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej, termicznej, wykończenia, dystrybucji i przechowywania
9.charakteryzuje drobny sprzęt gastronomiczny do przygotowania dań
dobiera drobny sprzęt do przygotowania określonych potraw
-HGT.02.4.
2.stosuje receptury gastronomiczne
oblicza na podstawie receptur zapotrzebowanie na produkty do przygotowania potraw
- HGT.02.4.
3. stosuje metody i techniki przygotowania dań
rozróżnia techniki obróbki termicznej przygotowania potraw, w tym blanszowanie, gotowanie, konfitowanie, smażenie, grillowanie, duszenie, pieczenie, parowanie i gotowanie w niskich temperaturach oraz wędzenie
dobiera metody i techniki przygotowania dań w zależności od zastosowanych produktów
- HGT.02.4. Przygotowanie dań
9. przygotowuje dania z jaj i przetworów mlecznych
przygotowuje dania z jaj, w tym jajko gotowane, jajecznicę, omlet, sadzone, poszetowe
przygotowuje dania z jaj i przetworów mlecznych, w tym koktajle, lody, kremy, sosy (np. zabaglione)
stosując różne metody i techniki procesu technologicznego gotowanie, ubijanie, parowanie, pieczenie
METODY:
- pogadanka, objaśnienie
- praca z tekstem