• 04-03-2018

    Data opublikowania

  • „Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe na rzecz rozwoju gospodarczego
    na obszarze Kontraktu Samorządowego „Pyrzyce+”” , nr umowy RPZP.08.09.00-32-K004/16-00.

    współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach Działania RPZP.08.09.00 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych Formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

     

    WARSZTATY KULINARNE

    „EUROPEJSKA KULTURA ŻYWIENIA”

     

     

     

    TYDZIEŃ CZWARTY –KUCHNIA TURECKA

                W czwartym tygodniu odbyły się zajęcia w ramach projektu z kuchni tureckiej. Były to jednak zajęcia nietypowe. Uczniowie sporządzali potrawy tureckie na terenie zakładu pracy u Pani Natalii Muszyńskiej w BYKBURGERZE. Zakład ten oferuje konsumentom  potrawy  tureckie i nie tylko. Uczniowie nasi mogli posmakować prawdziwej pracy za ladą. Przygotowywali  kebaba kofta  z sałatką fatush, kebab rollo, a także big burgery. Dodatkowo uczniowie sporządzali na zajęciach peynir dolgulu kabak rulo, czyli cukinie faszerowaną serem oraz revani, czyli tureckie ciasto z kaszy manny. Pomimo tego , że Turcja jako kraj tylko w 3% należy do Europy to postanowiliśmy spróbować smaki z tamtego rejonu świata. To co najbardziej charakterystyczne jest dla kuchni tego kraju ,to przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Wymaga świeżych składników, a także celebrowania każdego posiłku. Kuchnia turecka bogata jest we wszelkiego rodzaju warzywa, sery, pieczywo.

    Polecamy potrawy kuchni tureckiej. Przygotowując je w domu poczujecie boski smak a przede wszystkim niesamowity zapach w całym domu.

    Oto nasze potrawy:

    PEYNİR DOLGULU KABAK RULO,

    CZYLI CUKINIA FASZEROWANA SEREM

    Pokroić cukinie w długie plasterki i posmarować oliwą. Upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 °C. Zmieszać resztę składników w misce. Rozsmarować farsz na każdym plasterku cukinii i uformować rulon. Podawać na zimno.

     

     

     

     

     

     

     

    REVANİ, CZYLI TURECKIE CIASTO Z KASZY MANNY

    PRZYGOTOWANIE

    Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki( jajka, cukier, jogurt naturalny, olej, kasza manna, mąka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia). Wlać masę do żaroodpornego naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C. W tym czasie zagotować cukier z wodą w garnku i sok z cytryny Kiedy ciasto jest gotowe, pokroić. Sosem o letniej temperaturze polać ciasto. Udekorować pistacjami i wiórkami kokosa.

     

     

    KOFTA KEBAB Z SAŁATKĄ FATUSH

    PRZYGOTOWANIE

     Przygotuj kebab: miętę oraz natkę pietruszki posiekaj, wymieszaj z mięsem. Następnie pokrój cebulę w kostkę i dodaj do mięsa wraz z Fixem Kebab z sosem czosnkowym Knorr. Do tak przygotowanego mięsa dodaj jeszcze 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Małe porcje mięsa uformuj w kulki, nadziej na patyki do szaszłyków i opiecz na grillu lub podsmaż na patelni. Z mąki, oleju i odrobiny wody zrób gęste ciasto naleśnikowe. Dopraw je odrobiną soli. Z tak przygotowanego ciasta smaż placki naleśnikowe dużo grubsze niż zwykłe naleśniki. Placki ułóż na talerzu i poczekaj kilka minut, by stały się bardziej miękkie. Następnie przygotuj sos czosnkowy i posmaruj nim obficie placek. Dodaj sałatę i zwiń. Podawaj z porcją frytek lub sałatką Fatush.

    Przygotowanie sałatki Fatush: ogórka i pomidora pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki oraz miętę. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku czosnkiem, szczyptą soli i  pieprzu.

    ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!!!!!!

    A ZA TYDZIEŃ ZAPRASZAMY DO PORTUGALII!!!!

    Niektórzy uczniowie ZS NR 2 CKU w Pyrzycach już tam byli w ramach projektu „Mobilność drogą do zawodowej przyszłości” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój - odbywając miesięczna praktykę zawodową. Trochę im pozazdrościliśmy i namiastkę Portugalii chcemy przenieść do Pyrzyc. Będzie to Portugalia na talerzu.
                                                                                                  ZAPRASZAMY!

    
    W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Pliki cookies służą zbieraniu danych statystycznych o odwiedzanych podstronach.
    PRZECZYTAJ O COOKIES Zgadzam się