Warsztaty kulinarne

  • 18-01-2019

    Data opublikowania

  • Twórca tekstu

  • Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe na rzecz rozwoju gospodarczego
    na obszarze Kontraktu Samorządowego „Pyrzyce+” , nr umowy RPZP.08.09.00-32-K004/16-00.

    współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, w ramach Działania RPZP.08.09.00 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych Formach kształcenia zawodowego w ramach Kontraktów Samorządowych.

     

    WARSZTATY KULINARNE

    EUROPEJSKA KULTURA ŻYWIENIA”

     

     

    TYDZIEŃ TURECKI

     



    W kolejnym tygodniu odbyły się zajęcia w ramach projektu z kuchni tureckiej. Na zajęciach uczniowie przygotowywali bazlama, czyli turecki chlebek pita nadziewany farszem kebabowym, portakalli kek, czyli babka z pomarańczy,szerbet – tradycyjny napój turecki,smoothie 100% owocowe. Pomimo tego , że Turcja jako kraj tylko w 3% należy do Europy to postanowiliśmy spróbować smaki z tamtego rejonu świata. To co najbardziej charakterystyczne jest dla kuchni tego kraju ,to przede wszystkim swoboda w łączeniu rozmaitych smaków i składników. Wymaga świeżych składników, a także celebrowania każdego posiłku. Kuchnia turecka bogata jest we wszelkiego rodzaju warzywa, sery, pieczywo. Polecamy potrawy kuchni tureckiej. Przygotowując je w domu poczujecie boski smak a przede wszystkim niesamowity zapach w całym domu.

     

    TYDZIEŃ POLSKI

     

    Nasi przodkowie słynęli od zawsze z zamiłowania do dobrego jedzenia. Liczne bale, uczty i przyjęcia szlacheckie cieszyły się ogromną popularnością. Ucztujących nie zniechęcały nawet ciężkie choroby czy zgony wynikające z przejedzenia. Kuchnia staropolska charakteryzuje się ciężkostrawnymi potrawami takimi jak wszelkie pieczenie, pieczone prosięta, dziczyzna czy pasztety.
    Wielopokoleniową tradycją jest także pieczenie staropolskich ciast, chociażby na Święta Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc.

    My podczas zajęć sporządzaliśmy samodzielnie potrawy kuchni staropolskiej może nie tak wykwintne i tłuste, jak to opowiada historia, ale równie smaczne. Sporządzaliśmy: ciasto z jeżynami, kaczka po poznańsku,zupa grzybowa.

     

     

    TYDZIEŃ PORTUGALSKI


     

    Podczas tygodnia portugalskiego na warsztatach kulinarnych przygotowywaliśmy potrawy z kuchni portugalskiej. Charakteryzuje się ona prostymi i pożywnymi daniami, najczęściej gotowanymi. Portugalia jest niebywale zaskakującym krajem, co znajduje odzwierciedlenie również w bogatej gastronomii. Jest niezwykle zróżnicowana pod względem geograficznym. Zupełnie innych przysmaków skosztujemy na północy kraju w regionie Trás-os-Montes, co innego zaserwują nam w Algarve na samym południu. My przygotowaliśmy: portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich, portugalskie latte,desery z tapioką i kawą.Rozsmakowaliśmy się w świeżych warzywach i przepysznym smaku late. Szczerze polecamy sporządzenie tych potraw w swojej kuchni i w ten sposób przenieść się do słonecznego , pachnącego kraju.

     

    
    W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Pliki cookies służą zbieraniu danych statystycznych o odwiedzanych podstronach.
    PRZECZYTAJ O COOKIES Zgadzam się