KURS BARISTYCZNY w ramach projektu KS Pyrzyce+

  • 02.04.2021 11:21

    Data opublikowania

  • Wojtek Grabowski

    Osoba publikująca

  • w.grabowski@zscku.pl

    E-mail osoby publikującej

  • Aleksandra Huczek

    Autor tekstu

  •  Kto z nas wyobraża sobie poranek bez aromatu świeżo parzonej kawy…? Miłośnicy tego trunku mogą rozkoszować się wieloma gatunkami i smakami. Istnieje również kilka metod parzenia kawy, a obecnie bardzo popularne stało się jej dekorowanie rozmaitymi wzorami.

         W związku z tym, że przyrządzenie i podanie kawy staje się niemalże sztuką, w naszej szkole zorganizowano drugi kurs baristyczny w ramach Projektu "Kontrakt Samorządowy Pyrzyce+". Przez ostatni tydzień, młodzież uczyła się przygotowywać napoje, których bazą jest kawa espresso. Odbyły się także warsztaty dekorowania kawy typu art – latte. Pod okiem Pana Dominika Skałbania młodzież uczyła się tworzyć różne wzory na cappuccino, np. serca i rozetki. Na puszystej piance powstawały różne wzory i wzorki. Ponadto uczestnicy zdobyli ogólną wiedzę na temat odmian, hodowli, prażenia i sposobów parzenia kawy. Na zakończenie kursu wszyscy uczestniczący w nim uczniowie otrzymali certyfikat ukończenia kursu baristycznego.

        Warto dodać, że kawa ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Otóż, polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ, a także dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentrację.

        W związku z panującą sytuacją epidemiczną na zajęciach przestrzegane były wszelkie normy sanitarne (DDM).

    A. Huczek

    
    W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Pliki cookies służą zbieraniu danych statystycznych o odwiedzanych podstronach.
    PRZECZYTAJ O COOKIES Zgadzam się