Konspekt lekcji 01.02.2021

TEMAT: Planowanie sporządzenia zestawu potraw cannelloni, jaja po benedyktyńsku, sos holenderski

nauczyciel: Ilona Puzerewska

kl. I TŻiUG

przedmiot: Pracownia technologiczna ze sporządzania potraw

 

CEL GŁÓWNY: Zapoznanie uczniów z możliwością zastosowania jaj w produkcji potraw.

CELE SZCZEGÓŁOWE (efekty kształcenia z podstawy programowej):

-HGT.02.2. rozróżnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowania potraw

7 .rozróżnia procesy technologiczne stosowane podczas przygotowania potraw

  • rozróżnia metody obróbki wstępnej i właściwej produktów i półproduktów podczas przygotowania potraw

  • dobiera proces technologiczny przygotowania potraw zgodnie z zasadami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii

  • dobiera maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej, termicznej, wykończenia, dystrybucji i przechowywania

9.charakteryzuje drobny sprzęt gastronomiczny do przygotowania dań

  • dobiera drobny sprzęt do przygotowania określonych potraw

-HGT.02.4.

2.stosuje receptury gastronomiczne

  • oblicza na podstawie receptur zapotrzebowanie na produkty do przygotowania potraw

- HGT.02.4.

3. stosuje metody i techniki przygotowania dań

  • rozróżnia techniki obróbki termicznej przygotowania potraw, w tym blanszowanie, gotowanie, konfitowanie, smażenie, grillowanie, duszenie, pieczenie, parowanie i gotowanie w niskich temperaturach oraz wędzenie

  • dobiera metody i techniki przygotowania dań w zależności od zastosowanych produktów

- HGT.02.4. Przygotowanie dań

9. przygotowuje dania z jaj i przetworów mlecznych

  • przygotowuje dania z jaj, w tym jajko gotowane, jajecznicę, omlet, sadzone, poszetowe

  • przygotowuje dania z jaj i przetworów mlecznych, w tym koktajle, lody, kremy, sosy (np. zabaglione)

  • stosując różne metody i techniki procesu technologicznego gotowanie, ubijanie, parowanie, pieczenie

 

METODY:

- pogadanka, objaśnienie

- praca z tekstem

 

Zdjęcie 1Zdjęcie 2Zdjęcie 3Zdjęcie 4Zdjęcie 5Zdjęcie 6Zdjęcie 7Zdjęcie 8Zdjęcie 9Zdjęcie 10Zdjęcie 11Zdjęcie 12

© 2022 ZS Nr 2 CKU
Realizacja: Wojciech Grabowski
Na tej stronie wykorzystujemy pliki cookies - przeczytaj więcej zaakceptuj